Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği (TGKD) heyeti, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren’i makamında ziyaret etti.
Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Elektronik Mühendisi Sayın Aytunç Zafer Akça ve Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Avukat Sayın Temel Eken, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren’i ziyaret ederek, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği tarafından hazırlanan raporu kendisine takdim etti.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Dağdeviren, burada yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tosya’daki tarım arazilerinin sulama suyu ile alakalı DSİ’nin görev ve yetki alanlarına giren sorun ve sıkıntıların Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği tarafından bir rapor halinde kendisine sunulduğunu belirten DSİ Genel Müdür Yardımcısı Dağdeviren, dosyayı detaylıca inceledikten sonra, konularla yakından ilgileneceğini belirterek Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği’nin çalışmalarının herkese örnek olması gerektiğini söyledi ve TGKD’ya çalışmalarında başarılar diledi.
Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan TGKD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Akça, Tosya’nın gelişerek kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği bünyesinde Tosya sevdalılarıyla bir araya gelmekten gurur duyduğunu söyledi.
Dernek çatısı altında her siyasi görüşten Tosyalıların yer aldığını belirten Akça, Tosya ve Tosyalılara hizmet etmek ve Tosya’yı yöneten değerli yöneticilere destek olmak amacıyla bir araya gelindiğini kaydetti.
Tosya’da binlerce dekar tarım arazisinin bulunduğunu anlatan Akça, “ Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği olarak meyve bahçesi sahipleri ( Bağ ) ile yaptığımız ikili görüşmelerde, ilçemizde tarımın kalbi olan binlerce dekar meyve bahçelerinin neden üretim dışı kaldığı ve sorunların nasıl çözülmesi gerektiği konularında bir rapor hazırladık. Raporda şunlara yer verdik, Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, çeşitli büyüklükte binlerce dekar alana sahip yaklaşık 5 bin adet meyve bahçesi bulunmaktadır. Bu meyve bahçelerinde mevsim şartlarına uygun her çeşit meyve ve sebze yetiştirilebilmektedir. İçinde yüzlerce yıllık tarihi evleri de olan meyve bahçelerini Tosyalılar, ”Bağ“ olarak adlandırmıştır. İlçe halkı meyve bahçelerinde yıllardır ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlamış, bu sayede Tosya’da meyve suyu fabrikası açılmış ve meyveler bu haliyle de pazarlanmıştır. Soğuk hava deposunun faaliyete girmesi sayesinde ise, üretici malını en yüksek değeri buluncaya kadar saklama olanağına sahip olmuş.
Bu olumlu ve sistematik gelişmeler sayesinde bu alanlarda üretilen meyve ve sebzeler, hem yerli üretime destek olmuş hemde oluşturduğu binlerce istihdam sayesinde, hem ilçe halkına hemde bölge halkına aş ve iş imkanı sağlamıştır.Tarıma dayalı olarak yapılan hayvancılık ise bu gelişmeler ışığında adeta altın çağını yaşayarak, istihdama ve yerli üretime büyük katma değer sağlamıştır. Tosya’da sanayinin ardından en büyük istihdamı sağlayan tarım ve hayvancılık sayesinde iş imkanına kavuşan Tosyalılar başka şehirlere göç etmeyerek, kendi şehirlerinde üreterek kazanmıştır. Bu mükemmel döngüye devletimizde çok önemli destekler sağlamıştır. Bunlardan biri de Kösen Çayırı sulama göletidir. Bu sulama göledini devletimiz, bu binlerce meyve bahçesinin sulanmasında kullanılması adına inşa etmiş, geçtiğimiz yıllarda ise, rusubat ile dolan içini temizleyip, bendini yükseltmiş ve daha fazla su toplar hale getirmiştir. Yine devletimiz, kilometrelerce beton sulama kanalı inşa etmiştir.
Bugüne gelindiğinde, Tosya’da yine binlerce dekar büyüklükte meyve bahçeleri bulunmaktadır. Hatta vatandaşlarımız, atalarından kalan bu meyve bahçelerinde bulunan evleri yenileyerek, buralara verdiği önemi gözler önüne sermiştir. Ama bu binlerce meyve bahçesinde üretim neredeyse durma noktasına gelmiştir. Hatta bir çok meyve bahçesi bakımsızlıktan virane haline gelmiş yıkık dökük bir hal almıştır. Gerek sosyal medyadan gerekse yüz yüze meyve bahçeleri sahipleriyle yaptığımız istişarelerde kendileri, verimli meyve bahçelerinde üretim yapmak istediklerini ama sulama suyu sorunu yüzünden yapamadıklarını dile getirmişlerdir. Konuyu daha da derinlemesine araştırdığımızda, Tosya’da bulunan meyve bahçelerinin ihtiyacını karşılayacak kadar sulama suyunun bulunduğunu, sorunlardan birinin de kırık dökük su arkları yüzünden meydana geldiği tespit edilmiştir.”
Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Avukat Sayın Temel Eken de, yaptığı konuşmada, Tosya’nın binlerce dekar verimli tarım arazisine sahip olduğunu söyledi.
Tosya’da üretilen el emeği göz nuru bir çok ürünün hem ulusal hemde uluslararası platformda aranılan markalar arasında yer aldığını belirten Eken, “ Çalışkan, üretken ve girişimci hemşehrilerimizin kurduğu işletmeler, hem Tosya’mıza hem bölgemize hemde ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Bilindiği üzere Tosya’da sanayinin ardından en büyük istihdamı tarım ve buna bağlı olarak yapılan hayvancılık sağlamaktadır. Bu nedenle tarım ve hayvancılık ile alakalı sorun ve sıkıntılar binlerce kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Hemşehrilerimizin gerek sosyal medya üzerinden, gerekse ikili görüşmelerimizde dile getirdiği sorunlar, ancak elbirliğiyle çözülebilecek sorunlar olarak gözükmektedir. “ dedi.
Eken, Raporun, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği tarafından bizzat üreticilerle yapılan ikili görüşmeler sonucu hazırlandığını belirterek şunları kaydetti :
“ Tosya’mızın verimli tarım arazilerinin yeniden üretime katılabilmesi için sorun ve sıkıntılara kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla yaptığımız bu çalışma, elden geldiğince profesyonelce hazırlanmıştır. Raporda yazan sorunlar, bizzat üreticilerin bizlere ilettiği taleplerdir. Binlerce meyve bahçesini sulayan sulama arkları, bazı bölgelerde büyük oranda zarar görmüştür. Buralarda yaşanan su kayıpları nedeniyle yüzlerce meyve bahçesi sulanamamaktadır. Bu olumsuz gelişme, üretime büyük sekte vurmaktadır. Bu su kanallarının ivedilikle bakımının yapılması, ihtiyaç olan yerlere ise yenilerinin inşa edilmesi gerekmektedir. Sonbaharı yaşadığımız şu günlerde başlatılacak olan çalışmalar ilkbahara yani vatandaşlarımızın su ihtiyacının olacağı döneme kadar rahatlıkla bitirilebilir. Bu şekilde Tosyalı binlerce üreticinin daha fazla mağdur olmasının önüne geçilebilir. Günümüzde üreterek kalkınmanın önemi düşünüldüğünde, yapılacak bu çalışmalar neticesinde, binlerce dekar tarım arazisi yeniden üretime kazandırılacaktır. Binlerce Tosyalı üretici, üretmek ve ülkemize değer katabilmek için bu çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak, tarım arazilerinin sulama suyu sorununun kalıcı olarak halledilmesini beklemektedir. Bizleri kabul ettiğiniz için size şükranlarımı sunarım.”
.
.