Tosya ilçemizde, Tosya Ziraat Odası verilerine göre, 287 bin dekar tarım arazisi bulunmaktadır. Bu arazilerin 245 bin dekarında ise her hangi bir tarım yapılmamaktadır. Başka bir değişle, Tosya’daki mevcut 287 bin dekar tarım arazisinin sadece 42 bin dekarında üretim yapılmakta, geri kalan 245 bin dekar tarım arazisinde ise hiçbir şey üretilmemektedir.
Tosya ilçe ve köylerindeki toplam 42 bin dekar tarım arazisinde üretilen meyve ve sebzeler ile yaklaşık 40 bin nüfusa sahip olan ilçenin ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır. Konuyu derinlemesine araştırdığımızda, devletimizin hem tarıma, hemde buna bağlı olarak yapılan hayvancılığa bir çok kalemde destekler sağladığı görülmektedir. Bu hibelerden Tosya’da neden bir elin parmağını geçmeyecek sayıda kişilerin faydalandığını araştırdığımızda ise, Tosya’da bu hibe ve desteklemelere yeterince başvuru olmadığı görülmektedir.
Çalışkan ve üretken Tosyalıların üretmek dışında bu hibelerden vaktinde haberi olmadığı, olsa bile hibe verecek kurumun istediği projeyi hazırlayacak bilgi ve tecrübeye sahip olmadığı da bir gerçektir. Devletimizin tarım ve hayvancılığa sağladığı yüzlerce kalem altındaki hibeleri üreticimizle buluşturmak için etkin ve kalıcı bir çalışma yapmak, Tosya’mızın tarım ve buna bağlı yapılan hayvancılığın geleceğini yakından ilgilendirmektedir.
Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği olarak, Tosya Ziraat Odası ile üreticilerimizin sorun ve sıkıntılarını belirlemek adına ortaklaşa yaptığımız çalışmalar esnasında, üreticilerin hibe ve desteklemelerden faydalanamadığı, kuru bakliyat deposu ile soğuk hava depolarına acil ihtiyaçlarının olduğu tespit edilmiştir. Bu sorun ve sıkıntılarına ilaveten dile getirdikleri taleplerin hemen hemen hepsinin, devletimizin şu anda verdiği hibe ve desteklemelerle rahatça çözülebileceği de çalışmalarımız sonucu tespit edilmiştir.
Özetle, devletimizin tarım ve hayvancılığa sağladığı desteklemeler, Tosyalı üreticilerin neredeyse bütün sorun ve sıkıntılarına çare olacak seviyededir. Üreticilerimizin, hangi kurum veya kuruluşun hangi kalemlerde destek verdiğini bilmesi gerçekten imkansızdır. Öyleyse, üreticilerimizi bu desteklerden zamanında haberdar edecek, hibe verenlerin istedikleri projeleri hazırlayacak ve istenilen yazışmaları takip edecek bir yapıya ihtiyaç vardır.
Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği olarak yaptığımız uzun bir çalışma sonucu elde ettiğimiz yukarıdaki sorun ve sıkıntıların, ayağı sağlam yere basan projeler sayesinde kökünden çözüleceği tespit edilmiştir.
.
.