Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, tıbbi aromatik bitki hasat şöleni düzenlendi.
Hamdard İlaç Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından ilçenin Gökyer mevkisinde kurulan tarımsal deneme arazisine ekilen, bin 500 adet Tıbbi Nane, bin 600 adet Mayıs Papatyası, 3 bin 40 adet Aynı Sefa, 500 adet Biberiye, 300 metrekare Çörek Otu, 25 metrekare Isırgan ve 500 metrekare Sarımsak şölenle hasat edildi.
Şölende konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, Demonstrasyon diyebileceği bir sahada, örnek ekimlerin sembolik hasat törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kastamonu’nun tıbbi aromatik bitki üretimi konusundaki potansiyelini yayma noktasında, ilgili kurum kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve iş insanlarıyla yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirten Çakır, şunları kaydetti :
“Tosya’da Hamdard İlaç firmamızın bu konuda bölgede, hem Tosya Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) fabrikası bulunuyor, hemde bölgemiz insanına da çiftçimize de bu konudaki Tosya’nın mevcut imkanlarının bu bitki üretiminde ne kadar uygun olduğu noktasında bizim yetkililerimizin çalışmalarına destek veriyorlar. Bugünde burada bir çok ürünün dikili olduğu sahayı gezdik. Burada aslında her türlü ürünün tıbbi aromatik ne kadar üretime müsait altyapısının toprak yapısının olduğunu arkadaşlarımız bizlere gösterdi. İlgili firmalarımızın burada alımla ilgili olarak zerre kadar bir sıkıntı yok. Bir hobi gibi başlatıp bir ticari potansiyele dönüştürebilirler. Bu konuda Kastamonu’da Şenpazar’da biliyorsunuz Aronya ekimi ciddi bir potansiyele ulaştı. Diğer ilçelerimizde de Lavanta olsun diğer farklı konularda da üretimler var. Ama bunla alakalı, ciddi anlamda üretilen ürünleri alıp değerlendirip ticari ürüne dönüştüren Tosya ilçemizde fabrikamız mevcut. Ben ilgili firma yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Çünkü onların bu konudaki moralleri, yani böyle vatandaşlarımızı cesaretlendirici tavsiyesi burada çok büyük bir istihdam oluşturuyor. İnşallah her geçen gün bu konudaki tıbbı aromatik bitki üretimindeki Kastamonu’nun potansiyelinin daha çok öne çıktığını göreceğiz. Ben buradan özellikle ev kadınlarına seslenmek istiyorum. Hem bir taraftan çiçek yetiştiriyormuş gibi, nane yetiştiriyormuş gibi, onlarında zaten çok yetenekli olduğu konular bunlar. Ve buradan aynı zamanda gelirde elde edebilirler. Diğer aromatik bitkilerde olduğu gibi. O yüzden bu konudaki itici gücün kadınlar olduğunu tekrar ifade ediyorum. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenlerin ilçe tarım müdürlüklerimize, il tarım müdürlüklerimize, ilgili firma yetkililerimize ulaşmalarını istiyorum. Bu konuda arkadaşlarımız kendilerine gerekli bilgilendirmeleri yapacak. Ben tüm arkadaşlarımıza böyle bir etkinlik tertip ettikleri için teşekkür ediyorum. “